Friday, October 29, 2010

Ye , Aku Ratu Drama



Bertungkus-lumus Lisa berusaha memperbaiki dirinya.
Takde lagi nak pakai tank-top short and skirt bagaikan hasil kilang terbakar bak kata mak timah and mak rosnah dlm umpatan kg jiran sebelah. Terasa agak panas, dia tetap sarungkan jeans and t-shirt plain putih warna fevretnye pd badan nak jugak ampak sopan dia sarungkan sweater hitam Romp yang dia beli sepasang kt Sunway Pyramid utk buah hatinya sekali masa Lisa melawatnya waktu sakit 2 minggu lepas.

Okay . Pakaian perfect.

Diadaptasikan dirinya sendiri bangun subuh2 walaupun masa tue dia mengalami keuzuran utk melakukan solat, walhal dia sendiri jarang melakukan ibadah yang sepatutnya menjadi tiang agamanya selama ini. Tetap, jam 6 pagi Lisaa da prepare bangun basuh2 muka, mandi, duduk diam2 dan seterusnya, kemas rumah. Diperhatikan satu2 adk2 buah hatinya kelam kabut buat persiapan nak pergi sekolah. Si adik kehilangan name-tag. Si kakak tolong iron tudung adik. Wahh, indahnya ada satu family, kan? Atok? Atok tga mengaji. Tercetus dalam hati Lisa , "sayang, bimbing I ke jalan tue balik , boleh? "

Okay . Attitude part 1 settle .

Lisa sibuk kemas rumah. "Wahh, sejuk aty mama kalau dia tawu ak bwt keje2 rumah mcm nie kan kan?" - cetus Lisa dalam hati. Di sapunya seluruh rumah. Lap semua kabinet. Baring. Dah penatt -___- Eh, Lisa terfikir. Nak buat satu benda biar lengkap. Segera Lisa ke belakang rumah ambil baldi biru tuang air dan sedikit liquid utk mengemop lantai. Yeahh akhirnya Lisaa berkesempatan juga menggunakan objek berbatang panjang dan berambai kain tebal melengkapkan aktiviti membersihkan rumah. Lobi rumah tempat parking pun bersih Lisa selesaikan. Jyeahh puas hati! ^^ Mestilah. Nak datang tolong ibu kekasih Lisa di restoran perniagaannya, Lisa tidak tahu mahu buat apa. Masya-Allah, hinanya Lisa. kan? 

Okay . Lisa memang sangat lemah . Sangat tersisih jauh kalau bab jadi calon menantu.
Bodohnya Lisaa -__-

Lisa sedar semua itu. Lisa tawu salah lakunya, baik buruknya. Lisa pernah menyuarakan hasrat kepada Harry kata mahu berusaha berubah. Harry mengangguk saja. Ahh, mana kan Harry percaya. Lisa kan dianggap 'apa pun tak bley' bg Harry. Plaaaaaaap! Keyakinan ranap.

" Kriinggggg ! Kriingg kriinggg ! "
*nokia tune

Lisa baru dapat panggilan dari Harry 30minit sebelum Lisa buat entry nie. 

"Jujur dgn b sygg.."
"Baek b.. Apenyee? "
"Hmm..."

Lisa dah gelisah. Tgk handphone pelik kenapa diam jee nie .
"Kenapa diam je nie b? "
"Hm.. Syg ada kantoi dgn mama hisap rokok belakang rumah ke hari tuh? I mean, masa b kat hosp. Masa b jauh. Syg sorg2 kat rumah. Syg hisap rokok??"

- Terkaku.
 Bila satu kepercayaan dah tak ada, setiap apa benda baik kita buat lepas tue pun mmg susah dah nak dijangka indah. Lisa terkedu. Biar lah Lisa dalam angan dan hidupnya sekarang. Biarkn Lisa lakukan jahat itu kalau betul jahat  itu yang mahu kalian lihat. Lisa sudah cuba yang terbaik. Menuju impian Harry, Lisa bukan sudah ada tersedia motobot atau sebuah fair-lady utk buat dia cepat tiba mengikut kehendaknya. Tetapi Lisa terpaksa merangkak, berjalan perlahan, dan bila Lisa cuba berlari, dia tersungkur. Ketika dia bangun, tiada siapa tahu, kakinya luka. Tapi dia tetap mahu jadi yang terbaik buat Harry dan keluarganya. Kalau itu pun salah. Maaflah. Mungkin Lisa mmg tersedia lemah dan tiada apa yang bisa. 





*Maaf Harry
*Maaf semua :(

5 comments:

  1. OMG ! cane leh kantoi? aduhhh. hbes cane yunk?

    ReplyDelete
  2. hmm entahlaa syg. bru deal dgn hafiz, na stopp da lepas dy jpe dy kt hosp aritu. cos pk saket dy. icha na soe dy benty, icha pon mety tnjuk yg tbaek, icha pon mety na kne benty. tup2 da jd mcm nie. rapuh confident icha skg da yunk. hmm -___- entaa. angan2 na benty tu cm jd khayalan jee kot. tde gne da. tbukak aty pon sb pk kesihatan apiz. da jd cani, entahlaa hmm.

    ReplyDelete
  3. adk teruk kan kan kak ? :| adk da lama na ckp dgn akak? igt kan adk selalu btau akak yang adk jahat? adk taa ready btau sbb igtkn adk taya btau cos sempat naa berubah. but see, this is wht had happened. bodo kn adk ..

    ReplyDelete
  4. hurm... kalau adik btau awal2 pon xde la akak na mrh kan..
    tp dh jd cmni..
    alahai...
    akak x mrah but.. adik da jnji na brubah kan.. x smstinya kna brubah sbb apis kan..

    ReplyDelete