Tuesday, November 30, 2010

Apa Itu Tenang ?

Ketenangan akan terjadi apabila berlaku kelapangan dada dan minda tanpa sebarang kekusutan yang buat diri rasa nak memberontak mengalahkan segala pemberontak2 jajahan Israel tuh *serius tde kene mengene dgn entry nieee.... . Banyak perspektif manusia mengenai ketenangan nie. And in the same tyme , bg sesetengah pihak , ketenangan itu adalah sesuatu yang bersyarat. Oh okay erm its likeee , ermm , "i tak boleh tenang ouh kalau u takde syggg " .. or or , "eh aku tak tenang lah kalau aku lupa nak pakai gelang yang Tok Aji bg aku sejak kecik nehh " . erkk ade yang terase takk ? haha well thats just a sort of..

Tp bg Icha , ketenangan itu mudah . Satu , minda yang cergas . Dua , dada yang lapang . Tiga , senyuman yang tersayang . Tiga benda nie sgt memberi makna ketenangan bagi diri seorang Aryzah Qamalia. Hmm okay admit it! Manusia mana tak ada masalah? Kerat jari cincang lumat badan la sumbat dlm tin sardin kalau ada org ckp selama dia hidup satu masalah pun dia tak pernah rasa . FY! Sumpah khurafat tipu lagi dusta semua tuh .

Benda nie just depends on how kita handle perkara nie. And cakap pasal cara nak handle masalah utk dptkan balik ketenangan tuh, Icha sgt f*ck jenis manusia yang suka lari2 dari masalah. Okay faham. Fer certain peoples dorg  kata tu bukan lari dr masalah, tp tu adalah zon meredakan marah & konflik. Itu boleh terima la Icha ta sangkal. But bbe, ape pendapat korg pulak ble tga ade probs jee dia bukan nak solve tp otak dia ligat berfikir cane nak tolak salah tu kat org lain. Dah puas menjerit2 marah nak lantunkan salah pada org, tuuuuppp! dia hilang. Echey konon tak salah lah tuh dia. Haa ni la jenis org yg bg Icha sgt bahaya and harus dihindari.  Makan hati memanjang bbe, serious wa cakap lu ~ hahaahh .

Sebaiknya bila kita sedang tersasar jauh dr sesuatu yang kita cari iaitu 'ketenangan' , eloklah kita muhasabah diri dulu . Takpe, monolog jee sorg2. Bia org nak kata awak tue gila ke hape ke, tp nak pesan la , kne tawu tempat and masa yang sesuai . kalau sume aspek da bagus, tp ade jugak mala'un yang nak panggil awak gila , pndg muka dia directly then terus cakap , "eh ada wa kisah ke matt lu na panggil wa ape?" heee gangster sgt ehem ok ok elakkan dipraktikkan. Ok sambung , then . masa nak bermuhasabah , jangan malu nak jujur dgn diri sendiri. Mengaku balik apa salah kita , apa punca perlakuan tu and jugak fikirkan kewajarannya. Igt, masa tu cuma ada antara kita dan Tuhan. Tak perlu malu dgn Tuhan, sbb Dia sentiasa yg terbaik utk setiap hamba2nya (:

Langkah seterusnya , beranikan diri utk memohon maaf kepada mana2 pihak yang kita da terasa sangat kita pernah sakiti hatinya atau perasaannya walau sebesar kuman pun sama ada kita sengaja melakukan perbuatan tu ataupun tak. Tak salah memohon maaf. tak perlu ego. Ego tu bukan nye pemberat utk pahala kita di penimbang nanti. Kalau taknak kikis ego kita tue sekarang, eh bila lagi bbe? Kemudian teruskan la berkomunikasi dgn Tuhan , jalankan ibadah2 yang telah Dia tetapkan.

Wahh wahh Icha bercakap mmg lebat kan buatnye ade ke? Mety nak ckp mcm tue kan? Ye Icha ngaku Icha ta baek mane pon, tp bnde nie suma adalah ajaran dr bunda Icha sendiri. Kawan-kawan, honestly Icha pernah mempraktikkan sume perkara nie. Sumpahh , tenangnye hati tu mmg terasa sgt nikmatnya. bayangkan, tak ada masalah sesama manusia, hubungan dgn Tuhan pun dlm keadaan baik jee. Apa lagi yg kita nak selain ni kn kn?

Oh ohh tp icha ada satu alternatif lain utk cari ketenangan. Ada dua subjek jee dlm dunia nie bg Icha. Satu, pantai. Dua, bayi. Serabut pusing kepayang mcm mana pun hati and kepala Icha, once Icha nampak dua bnde nie, seriosly semua terus hilang mcm kene tiup angin jee. Pantai mungkin sebab pemandangan luasnya, angin yang bertiup, then dgn bunyi2 ombak tuh bwt jiwa rasa bebas sgt. And bayi pulak, its ust bcos bg Icha bayi tu umpama malaikat. takde dosa. Lg2 bila bayi tu betul2 senyum pada Icha bila hati Icha betul2 tgah kosong, sumpah semua luka semua duka terubat automatically. Entahlah. Icha pun taktau kenapa. But hmm myb, itu lah tanda kebesaran Tuhan kan? Dr ciptaannya yang lain pun manusia boleh mencari ketenangan tanpa terkeluar dr aspek ketuhanan. Yeah sesungguhnya, whatever it is, Allah is Great. He is Great (:



Sekian berpanjang lebar.
Icha mu muah :)


PS : confem satgi ada yang nak complain  background song lagu nie tak sesuai dgn cara penulisan entry kali nie. Hmm  jup nak bebel cket. Music itu universal. Dga music yang ala2 rentak club tak pernah lagi la dga  pihak berkenaan diharamkan melakukan perkara baik lainnya. So, tepuk dada, tanya la iman okay sahabat? Peace.

1 comment:

  1. harap2 lah ketenangan tuh dtg sentiasa di hati Icha :(

    ReplyDelete